תכנון נכון, חכם ומדויק, הוא מפתח להצלחה בכל תחום בחיים – וזה נכון על אחת כמה וכמה כשמדברים על ניהול עסקים וחברות.
בעלי עסקים ש"מתגלגלים" מחודש לחודש ולא מתנהלים על פי תוכנית סדורה, מגבירים משמעותית את הסיכון להיכנס לסטטיסטיקה העגומה של מספר העסקים הרב שנסגרים בכל שנה בישראל.
מנגד, מי שיודעים בכל חודש בדיוק כמה הם מכניסים ומוציאים, נערכים למצבי חירום וגם מבצעים שינויים והתאמות בניהול הכספים שלהם בזמן אמת ולא לפני שזה כבר מאוחר, יכולים לשפר במידה ניכרת את סיכויי ההצלחה בטווח הארוך.
כאן בדיוק נכנס לתמונה "ניהול תזרים המזומנים" – אחד הכלים החיוניים ביותר של בעלי עסקים להתנהלות פיננסית מושכלת. אז בואו נבין, צעד אחרי צעד, קודם כל מה זה המושג העמום הזה – ואיך משתמשים בו כדי להצעיד את העסק קדימה.
כולנו מכירים את המערכות החכמות ברכבים שעוזרות להתריע מפני סכנות בכביש ולמנוע תאונות.
אז בדיוק כמוהן, תזרים מזומנים נועד להתריע מפני תאונות פיננסיות אפשריות שעלולות
להזיק לעסק ואפילו לסכן אותו.
כמו בכביש, גם בעסקים, יש "מכות קלות בפגוש", כמו לדוגמה חריגה מהמסגרת המאושרת בחשבון;
יש תאונות שיש בהן נזק ברכוש ושולחות אותנו למוסך, כמו צ'קים שחוזרים ולצערנו יש תאונות
יותר חמורות, של "טוטאל-לוסט", שבהן כבר נפתחו כריות אוויר ולא ניתן להחזיר את העסק לכביש,
כמו במקרה של הפיכת החשבון למוגבל עקב חזרה של מספר שיקים או חיובים.
ובכביש כמו בעסקים יש מקרים של תאונות קטלניות, בהן נוצרות בורות כלכליים שהולכים ומתרחבים,
עד לפשיטת רגל וסגירת העסק.
תזרים מזומנים עוזר למנוע אסונות כאלו ובאופן כללי להיות בשליטה גדולה יותר על ההתנהלות הפיננסית.
זוהי בעצם תחזית התנועות בחשבון הבנק, שמראה איך ייראה מצבנו הפיננסי בעתיד הקרוב.
היא כוללת את כל ההכנסות וההוצאות שאנחנו מעריכים שיעברו, תנועות קבועות ומשתנות
ואת הסבירות שהן יתבצעו בתקופה הקרובה.
דווקא בתקופות שבהן אין ודאות לגבי ההכנסות, חשוב אפילו יותר לראות מולנו ב"רחל בתך הקטנה",
כלומר בפירוט ובדיוק, את ההוצאות, התאריכים והסכומים שלהן.
וזה נכון גם לגבי ההכנסות הצפויות, אפילו אם יש מעט מאוד ודאות לגביהן, אם בכלל.
את תזרים המזומנים ניתן לנהל בטבלת אקסל פשוטה בה מרכזים את כל ההוצאות וההכנסות העתידיות שלנו, בסדר כרונולוגי, על פי מועד התשלום הצפוי. אם אין מועד ידוע, כדאי לבחור מועד טנטטיבי כדי לקבל מושג כללי שיאפשר מעקב והיערכות.
שמירה על תזרים מעודכן יכול להיות תהליך ארוך ומייגע, אבל חשוב לזכור שניהול תזרים זה כמו לעשות ספורט – אם לא שומרים על כושר, קשה מאוד לחזור.
כדי להתגבר על זה, ישנם כיום כלי ניהול טכנולוגים שמסייע בכך, גם כאלה שיכולים להתממשק ישירות לבנקים, לחברות הסליקה, לכרטיסי האשראי ולמערכות נוספות, כמו לדוגמה ביזיבוקס, אמיר תזרים מזומנים ומערכות נוספות שגם מותאמות לאנשים פרטיים כמו פמיליביז ורייזאפ.
אפיון תנועות קבועות
מומלץ להסתכל על ההתנהלות הפיננסית שלנו לפחות שלושה חודשים לאחור (ועדיף יותר כמובן), לזהות הוצאות והכנסות קבועות ולרכז אותן בטבלה.
ריכוז התחייבויות קודמות
צריך למפות את הסכומים שאנחנו חייבים, הלוואות שטרם נפרעו, עסקאות בתשלומים, תשלומים עתידיים לספקים, צ'קים שניתנו למועד מאוחר יותר וכל התחייבות אחרת שאנחנו מודעים עליה.
כרטיסי אשראי
לכלול את מועד וסכום החיוב של כל כרטיס.
הכנסות צפויות
אם הוצאתם חשבונית ללקוח או שאתם מחכים לתשלום עתידי מכל סוג – כדאי לתעד את זה בתוך התזרים בזמן אמת – גם כדי לוודא שהכסף אכן עבר וגם כדי לסייע בניהול הפיננסי בהמשך, הרבה פעמים הבנק יבקש מאיתנו "גיול חובות" כדי להבין את הגיל של כל חוב אלינו. תזרים הוא בדיוק המקום לנהל את זה.
בישראל, בעלי עסקים רבים נאלצים להשתמש בתשלום באשראי, לא בהכרח בכרטיס אשראי, אלא תשלום בשוטף +30/45/60.
לכן יש לאותם בעלי עסקים את מה שנקרא "הון חוזר" – הכסף שלהם נמצא בעוד מקומות מלבד בחשבון הבנק, בסחורה, במלאי, בחובות שצריך לגבות, בתקבולים עתידים מלקוחות, או בהשקעות שיניבו פירות רק בעתיד.
כדי לממן את הפער הזה, בעלי עסקים רבים נאצלים לקחת הלוואות או לפרוס הוצאות בתשלומים, גם כשהם לא באמת יודעים האם יוכלו לעמוד בכל ההתחייבויות במועדים המוסכמים.
כדי להימנע מזה, חשוב לנהל את תזרים המזומנים בצורה מדוייקת, להבין מתי הכסף נכנס ויוצא, להימנע מחריגות ותמיד להיערך לתרחיש הגרוע ביותר.
בתזרים אנחנו יכולים לראות הוצאות שנצטרך לשלם, שבסבירות מאוד גבוהה אכן ירדו מהחשבון. מנגד, דווקא תשלומים שאנחנו אמורים לקבל, לא תמיד מגיעים בזמן או בכלל.
פסימיות, מטבע הדברים, היא לא גישה מהנה במיוחד, בייחוד לבעלי עסקים שמחויבים מטבעם להיות אופטימיים ובעלי חזון. אבל בהתנהלות פיננסית ובניהול התזרים, חשוב להסתכל גם על התרחיש הפסימי ביותר, לראות בו כאיום, ולהבין האם נהיה מסוגלים לשרוד בתוכו ולא לקרוס.
ואם לא, אז אפשר וצריך לעשות שינויים שיקטינו את מידת הסיכון ויבטיחו שנשרוד גם אם הגרוע מכל יתממש, כמו להקדים גביה מלקוחות, לבקש דחיה מספקים שמחזיקים בשיקים, לנכות תשלומים שאנחנו זכאים אליהם כמו סליקות כרטיסי אשראי, שיקים עתידים שהופקדו למשמרת, להזרים כסף מהבית או להמנע מהוצאה מסויימת. הפתרונות הם אינסופיים, השאלה היא רק מה האפשרויות או החלופות העומדות מנגד.
תזרים מזומנים עוזר לא רק להיות בשליטה על ההכנסות וההוצאות. הוא גם מסייע לצמצם עלויות מימון, לגייס אשראי בתנאים טובים יותר מהבנק, עוזר במידת הצורך בגיוס משקיעים או שותפים וגם (ובעיקר) נותן לנו הרבה יותר שקט נפשי, שהוא אולי המצרך החשוב ביותר לבעלי עסקים.
אז אם אתם רוצים לנהל תזרים מקצועי ואפקטיבי, אבל לא בטוחים איך לעשות את זה נכון, בואו לפגישת ייעוץ ונבין ביחד איך לייצר תהליך שגם מתאים לכם ולעסק שלכם וגם יהיה לכם קל לנהל אותו ולהתמיד בו לאורך זמן.
רוצה לקחת את העסק שלכם לרמה הבאה?