אתם רוצים או שיש לכם עסק בתחום המזון ? תקראו את זה ותחייכו או שקצת פחות ?
אני זוכר שלפני כמה שנים, הרצאתי ליזמים מתחילים.
במהלך ההרצאה, שאלתי כל אחד
איזה עסק הוא פתח או הולך לפתוח ולמה.
אז בחור צעיר תמים וטוב לב כזה אומר לי:
“אני הולך לפתוח פלאפל”
שאלתי אותו למה דווקא פלאפל ?
אז הוא אומר לי:
“מה, כולם אוהבים פלאפל אז בטוח אני ארוויח”.
הייתה לי תחושה שהוא לא מסתלבט עלי, מסתבר שצדקתי.
לך תתחיל להסביר לו… אז לפחות בואו ננסה.
בואו נתחיל מזה שקל מאד לפתוח עסק בתחום המזון
(תרגיעו, לא דיברתי על לקבל את כל הרישיונות J).
הרבה גם מתפתים לזה מתוך איזשהו חלום
שיהיה להם בית קפה כזה מגניב, שאנשים יבואו,
הם יהיו הבעל הבית, יארחו בכיף שלהם, צחוקים וכאלה
וגם יעשו כסף על הדרך בקלות ככה.
הם שוכחים כמה דברים “קטנטנים” שתכף נדבר עליהם,
שמשנים את כל המשחק.
גם תמיד מזכירים איזה כמה מסעדות
שעושות בוחטות ומחזיקות שנים.
רק ששוכחים פרט שולי, הן פחות מאחוז אחד מהכלל,
ומה עם שאר ה 99% ?
ולמה אתה חושב שתהיה שונה מהן ?.
לא סתם הבנקים רועדים מהתחום.
לא סתם אחוז הסגירה בענף הוא מהגבוהים בשוק
ולא סתם התחום מייצר כמות אדירה של אנשים שנוגעים בתחום
מפסידים חצי מיליון, מיליון שקלים תוך בערך שנה,
מקפלים את הזנב ובורחים.
אגב חלק לא קטן מהם אלה אנשים
שהיו שכירים, אפילו שכירים בכירים
בעיקר יוצאי מערכות הביטחון,
כאלה שניהלו דברים היו להן לשכות
עם המון כפופים והם היו מאד חשובים,
פתאום הם צריכים לשכנע
מלצרית שלא קמה בבוקר ומודיע שהיא,
רוצה להגיע היום לעבודה, לך תתמודד.
מה תעשה ? תעלה אותה למשפט ?.
או עם איזה פקח שבכל רגע נתון שבא לו,
יכול להגיע ולרשום דו”ח על אחד הכללים שהפרת.
חבילת הפרישה היפה שהם קיבלו,
לרוב תתעופף לה באוויר תוך שנה.
במקרה הטוב הם מצליחים לברוח לפני שהם גם
נכנסים להתחייבויות כספיות כבדות נוספות.
מעודד הא ?
אז בואו נבין למה זה ככה.
יש כמה סיבות מצוינות לתופעה,
אם נבין אותן, אולי נצליח להיערך טוב יותר
ואם לא, אז לפחות תדעו שאתם לא ערוכים ולא תקפצו
למים שורצי כרישים כשאתם עוטים בגד ים בלבד להגנה.
כוח אדם
רוב העובדים בתחום לא עברו הכשרה מיוחדת,
כלומר רף הכניסה נמוך.
כוח האדם גם ברובו צעיר ולא יישאר בתחום,
כלומר העסק שלכם הוא רק תחנת ביניים מבחינתם,
עד לטיול, סיום תואר, או סתם דרך להרוויח קצת כסף,
עד שיצליחו למצוא עבודה אמיתית.
אם כבר הצלחתם להביא כוח אדם זר,
כזה שיודע יותר לעבוד ופחות לילל, נכנסה רגולציה מטורפת
שהכוונה שלה הייתה טובה, כדי למנוע עבדות מודרנית,
אבל בפועל היא מביאה למצב
שאם אתה רוצה לעמוד בתנאי החוק
אתה מעסיק עובד מסעדה במחיר שמתקרב לעובד היי טק.
מקום העבודה
הרי ידוע שאסור להיכנס למטבח של מסעדה.
אז נכון שהכוונה המקורית היא שאולי תיבהלו
ממה שתראו בענייני תברואה וכאלה,
אבל מה קורה עם מי שהמקום
הוא שלו וצריך לבלות הרבה במטבח,
איזה חום שם, לא נראה לי גם שהנוף שמשתקף
מהסירים והמחבתות הוא נוף פראי לים.
לוקיישן
אין מה להרחיב יותר מידי על הנושא,
זו מומחיות אדירה למצוא מקום טוב ומתאים,
השועלים החזקים שפגשתי, כאלה שכמעט
כל מקום שפתחו היה במיקום מעולה,
היו כאלה שעשו עבודת רגליים, היו להם חושים מטורפים
והם שאלו המון אנשים לפני שהחליטו.
אגב אם הם במקרה טעו, הם היו מקפלים טיק טק,
סופגים את המכה וממשיכים הלאה.
אם טעיתם ואין לכם גב או יש לכם גב,
מדובר בכל מקרה בהפסד כספי אדיר.
לקוחות
אוי הלקוחות, איזה כיף עם לקוחות ישראלים חמים ואוהבים.
בשנות השמונים והתשעים
בשביל לקבל פיצוי בדמות קינוח מעפן,
אז במינימום היית צריך להוכיח
שהעוף קפץ מהצלחת ונשך אותך,
וגם אז היו מסתכלים עליך כמו על שקרן ונוכל.
הרי שהיום בזכות השיימינג והאנרגיה הרעה
שאתם עלולים לייצר במסעדה, אם תתחילו לצעוק ולהתלונן
הגענו למצב שאתם יכולים לטעום
ולהחליף כמה מנות שבא לכם
וכל זה בכיף שלכם על חשבון הבית,
רק שתהיו שקטים ולא תעשו נזק.
גם אם עליתם למקום כסף, זה עדיף לו.
רף כניסה
כמו שאמרנו רף הכניסה לתחום מאד נמוך,
אין למעשה תנאים מקדימים,
אתה אוהב להאכיל אנשים או שבית קפה נראה לך מגניב כזה,
אז יאללה שים כסף ובוא נפתח.
הבעיה היא, שבשביל למכור את הסטייק הראשון או הקפה הראשון,
אתה נפרד לרוב מחצי מיליון שקלים לפחות, על ההתחלה.
חלק גדול מהיזמים לא מבינים מה רוצים מהם
אנשי השיווק ששואלים אותם
אז מה הסיפור והשפה של המקום ?
אתה שואל את עצמך: איזה סיפור ? מה שפה ?
בואו נשים אוכל טוב וקפה טוב ונעשה בוחטות,
אז זהו… שזה ממש לא עובד ככה.
אוכל טוב וקפה טוב, יש בהרבה מקומות,
בשביל שהלקוח יבחר דווקא בך
מכל השפע שפרוס סביבו אתה צריך להיות מיוחד, אבל ממש.
מלאי
באיזה תחום נוסף, יש לך מלאי שאורך
חיי המדף שלו הוא כמה ימים במקרה הטוב.
ואם אתה מנסה למשוך את זה קצת מעבר,
אז יש מצב שילך לך השם.
אם לא תהיה מנהל טוב ותתכנן עם איש מקצוע מעולה
מנות שמשתמשות באותם חומרי גלם, אז חבל לך על הזמן.
אגב זה אחד ההסברים למה דווקא פלאפלים
ועסקי מזון עם מנות פשוטות יכולים דווקא מאד להצליח.
שעות עבודה
המשפט: מצאת החמה עד צאת הנשמה,
נכתב לדעתי על חקלאים ובעלי מסעדות.
את הקטע עם החקלאים כולם מכירים,
עם בעלי מסעדות קצת פחות, אז תחשבו על זה.
הרי חלק גדול מהמסעדות פועלות ללא שעות, כלומר
עד אחרון הסועדים, ברור לכם שבבוקר
צריך לקום ולהתחיל להתכונן להאכיל אתכם,
זוכרים שאמרנו מלאי עם אורך חיי מדף קצרים קצרים.
אז נכון שעכשיו זה נשמע קצת פחות
רומנטי וקסום להיות בעל מסעדה ?
עם זאת, אנחנו במזרח התיכון ואנחנו אוהבים לארח,
וזה באמת מגניב וכיף לראות אנשים אוכלים ונהנים.
רק תזכרו לחשוב ולתכנן את הכול כמו שצריך,
כדי שיהיה לכם סיכוי גם ליהנות מזה בחשבון הבנק שלכם.
יאללה שבוע אחרון לחופש,
חלק גדול מבעלי העסקים נמצאים על האדים האחרונים,
או השקלים האחרונים בבנק,
דווקא בעלי המסעדות די חוגגים בתקופה הזו.
מגיע להם, הם מחכים כל השנה לימים האלה.
לא משנה איזה עסק יש לכם,
תתכננו ותנהלו אותו כמו שצריך,
מגיע לכם ליהנות ממנו ולהרוויח כסף טוב.
בהצלחה
רותם
להשארת פרטים לתיאום פגישת ייעוץ אישית איתי:
כנסו לקישור כאן, תשאירו פרטים ונפגש בהקדם.