התנהלות פיננסית בימי משבר: איך מבטיחים צמיחה ושגשוג גם בזמנים לא פשוטים?

בעידן המורכב שאנחנו חיים בו, כולנו נדרשים להתמודד עם מידה כזו או אחרת של חוסר ודאות. המצב הביטחוני, הכלכלי וגם הנפשי – כל אלו התערערו מאוד ואף אחד לא יודע איך כל זה יתפתח וישפיע עלינו בעתיד. במציאות כזאת, לא תמיד קל לקבל החלטות שקולות ומושכלות לגבי העתיד, אבל אלו גם בדיוק הימים שבהם זה נדרש וחשוב מאי פעם.

מי שלא ישכילו לחשוב היום על העתיד, עלולים לפספס הזדמנויות שיכולות לעזור להם מאוד לצמוח ולשגשג בהמשך הדרך, או לכל הפחות להחזיק את הראש מעל המים יותר בקלות. אבל כאן בדיוק עולה השאלה שחוזרת אצל אנשים רבים שאני פוגש – איך אפשר לקבל החלטות רציונליות כשכל כך הרבה רגשות וטלטלות מלווים את החיים שלנו?

בעיניי, הנשק החשוב ביותר שעוזר להתמודד עם הפחדים וחוסר ודאות הוא אופטימיות. האופטימיות היא נכס חשוב ביותר, אולי אפילו החשוב ביותר שלנו. היא עזרה למין האנושי לשגשג לאורך ההיסטוריה בתנאים מאוד מורכבים והיא בהכרח חיונית גם לנו, בטח בתקופות מטלטלות ורגישות. אבל האופטימיות לבדה, כמובן, לא מספיקה. אז הנה עוד כמה עצות פרקטיות שיעזרו לנהל השקעות ריאליות עכשיו ובכלל – בצורה שבאמת משרתת אתכם:

1. תסתכלו למציאות בלבן של העיניים
ככל שהמציאות יותר מאיימת ומטלטלת, כך אנשים יותר מפחדים לבדוק מה קורה עם החסכונות שלהם, מה המצב של חשבון הבנק וכמה מסגרת נשארה להם בכרטיסי האשראי. במצב כזה, כשיושבים על הגדר, מחכים ולא מבינים מי נגד מי, יכולים להפסיד המון כסף וגם לוותר מראש על המון הזדמנויות לשיפורים בהתנהלות הכלכלית.
כדי לשרוד ולשגשג במציאות הנוכחית, קודם כל חשוב להבין מהו המצב של הכסף שלנו היום – באילו אפיקים הוא נמצא, כמה תשואה הוא מניב ואיך נראה המאזן של הנכסים מול ההתחייבויות שלנו.
בתהליך של ייעוץ פיננסי או ייעוץ השקעות, ניתן לייצר מפה פיננסית מפורטת ככל שניתן, לעבור על דוחות פיננסיים ולהבין מהו המצב בהווה ואיך אפשר לשפר אותו בעתיד. לדוגמה, אם אנחנו יודעים להעריך שווי של נכסים שעתידים להתקבל בירושה בעתיד, אולי לא נצטרך להישען על כסף שנצבור באפיקים פנסיוניים, כי אותה הירושה תהיה מספקת. במצב כזה, ייתכן שיהיה משתלם יותר למשוך את כספי החיסכון (בכפוף לשיקולי מס ולשורה של שיקולים אחרים), או לכל הפחות לקחת הלוואה מתוך הקרן. וזו רק דוגמה אחת למגוון רחב של פעולות יצירתיות שניתן לבצע אם רק מכירים לעומק את המצב שלנו בהווה ואת התחזית הפיננסית לעתיד.

2. תסתכלו קדימה בזהירות ותימנעו מהפתעות
כשעושים תכנון תזרים מזומנים לעתיד, כדאי תמיד להשאיר נזילות מעט גדולה יותר גדולה ממה שאנחנו חושבים שנצטרך בפועל. אם יש משהו שהשנים האחרונות לימדו את כולנו, עם המגיפה העולמית, עליית הריביות, השינויים הכלכליים והמלחמה כאן בארץ – זה שאף פעם אי אפשר לדעת מה צופן העתיד ותמיד עדיף להשאיר כסף נזיל בצד, למקרה שנצטרך אותו מכל סיבה שהיא. ככלל אצבע, כדאי תמיד להשאיר בנזילות סכום שמאפשר 3 עד 6 חודשי מחייה ללא הכנסות.

3. חפשו הזדמנויות ייחודיות ומועילות
עם פרוץ המלחמה, גופים פיננסיים שונים התחילו להציע הקלות והטבות שונות כמו הקפאת החזרי הלוואות, לקיחת הלוואות בערבות המדינה, דחיית תשלומים, פטור מריבית ועוד. בימים כאלו, כמו גם בתקופות אחרות, חשוב להבין מהן ההצעות שיעזרו להחזיק את הראש מעל המים, אבל מנגד להבין גם מאילו הצעות כדאי להתרחק.
כמובן שבכל מקרה, תמיד עדיף להשאיר יותר כסף נזיל אצלנו בחשבון, תוך הארכת חיי ההלוואה וצמצום גובה ההחזר החודשי. במקביל, חשוב כמובן גם להשאיר כסף פנוי להשקעה ולא לשכוח את החוק הכי חשוב בהשקעות – פיזור סיכונים.
אז נכון, בכל השקעה יש מידה מסוימת של סיכון, אבל בעזרת ניהול נכון של כלל ההשקעות, ניתן לפזר את הסיכונים האלו בצורה שמבטיחה מידה רבה יותר של ביטחון. קודם כל, חשוב לא "לשים את כל הביצים בסל אחד". לדוגמה, אם מקור הפרנסה שלכם הוא במטבע מסוים, כדאי לגדר את החשיפה אליו על ידי השקעה במטבע אחר שאין לו קורלציה אליו. כך, אם מטבע אחד ירד או יעלה בצורה דרמטית, השני לא בהכרח יתנהג באותה הצורה.

4. תכירו את הפרופיל הייחודי שלכם ותישארו תמיד בתנועה
תנועה מתמדת היא הכוח המשמעותי שיוצר הכי הרבה הזדמנויות בשווקים השונים. כאשר יש סטגנציה (צמיחה איטית), אז אין עליות, אין ירידות וגם אין תשואה. מנגד, גם סטיית תקן גדולה מדי היא לא מומלצת. כדי להשקיע בצורה שמתאימה לכם, חשוב קודם כל להבין מהו האופי שלכם, מהו פרופיל הסיכון שלכם ומה בדיוק משפיע על כל אלו.
לדוגמה, ככל שאנחנו מתקרבים לגיל הפרישה או לתקופה שבה רוצים למשוך את הכסף, כך כדאי יהיה לבחור באפיקים עם סיכון נמוך. מנגד, ככל שמשקיעים לטווח ארוך יותר, 5 שנים, 10 שנים או יותר, אפשר להגדיל את רמת הסיכון, מה שעשוי להבטיח תשואה גדולה יותר. הסיבה היא שבהשקעות ארוכות טווח כאלו, יש יותר זמן לתקן אם צריך, ולהזיז את הכסף בהתאם לשינויים במצב השוק בהמשך הדרך.

עדיין לא בטוחים איך לעשות את זה נכון? בואו נעשה סדר ביחד

ייעוץ פיננסי, הכולל גם ייעוץ השקעות, יכול לשפר מאוד יכולת קבלת ההחלטות הפיננסיות וההתנהלות הכלכלית. ייעוץ בקבלת החלטות מסייע קודם כל לאפיין אותנו ואת הכסף שלנו, להבין טוב יותר עם מה אפשר לעבוד ועל בסיס כל זה גם לתכנן את העתיד בצורה שמתאימה לנו בדיוק – לרצונות, לצרכים, לאופי שלנו ולתוכניות לעתיד.

בין אם אתם עומדים בפני החלטה פיננסית ספציפית, או פשוט רוצים לשפר את מצבכם הכלכלי וההתנהלות הפיננסית בהווה ובעתיד, אני מזמין אתכם לפגישה של שעתיים, שבה תקבלו ניתוח פיננסי מקיף ומפורט, לצד כלים פרקטיים שיעזרו לקבל החלטות בצורה מושכלת, רציונלית, שבאמת משקפת את האינטרסים שלכם.

זהו שיקוף אובייקטיבי של המצב שלכם בעבר בהווה – תוך גיבוש דרכי פעולה אפשריות לעתיד. לפני הפגישה, אני והצוות שלי נאסוף את כל הנתונים הנדרשים, כדי שנגיע לפגישה במוכנות מלאה לבחון את המצב ולתכנן ביחד עתיד פיננסי טוב יותר. זה מתאים לכל מי שמתלבטים לגבי עתידם הפיננסי מסיבה כלשהי ורוצים לקבל החלטות שיעזרו להם לנוע לעבר עתיד כלכלי טוב, יציב ואופטימי יותר.

לפתיחת הוואצאפ ושליחת הודעה
1
כל הכבוד על ההחלטה לקחת את העתיד הפיננסי שלך צעד קדימה💪🏼 יחד נוכל לעלות אותך לרמה הבאה.

אנחנו מזמינים אותך ליצור קשר ונשמח לענות לך על כל שאלה.

(טוב, אולי לא על כל שאלה, אבל על כל מה שקשור בייעוץ עסקי ופיננסי :)

ואל חשש, אפשר לערוך את ההודעה לפני השליחה
דילוג לתוכן